DCSIMG
Spusti dole

Red Bull Flugtag Beograd

22. jun 2013

Vreme je da se ponovo napiše istorija vazduhoplovstva.

Preostalo vreme do takmičenja

Saznaj više

Novosti

22. jun 2013

150.000 posetilaca pozdravilo 37 hazarderskih...

Read more

18. jun 2013

127. Red Bull Flugtag u svetu daje krila pilotima...

Read more

19. jun 2013

Letenje na jednostavan način

Read more

19. jun 2013

Hewlett-Packard na Red Bull Flugtagu

Read more

29. MAJ 2013

LUDE LETELICE NA ADI CIGANLIJI ISPISUJU NOVU...

Read more

O Red Bull Flugtagu

Red Bull Flugtag izaziva hrabre i mudre da dizajniraju, naprave i pilotiraju ručno napravljenim letećim mašinama sa 6 metara visoke platforme, u nadi da će se vinuti u plavo nebo… ili češće, stropoštaju u vodu ispod. Flugtag, što znači “dan za letenje” na Nemačkom, pomera granice ljudskog leta, međutim takmičarima je neophodno više od samog vremena provedenog u vazduhu, kako bi uspeli da se nađu na podijumu. Timovi se ocenjuju na osnovu tri kriterijuma: daljina leta, kreativnost letilice i nastup. Ovaj kriterijum je inspirisao leteće takose, praistorijske pterodaktile, kamionete sa krilima, pa čak i Snupija i družinu da se nađu na platformi! Od kad se prvi Red Bull Flugtag održao u Beču u Austriji 1992. više od 100 Red Bull Flugtaga je održano širom planete, privlačeći i do 300.000 gledalaca po dešavanju.

Red Bull Flugtag Beograd

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

IMATE LI NEKA PITANJA O RED BULL FLUGTAGU? ZAŠTO NE POSETITE NAŠ FAQ?

Posetite FAQ

Koja su pravila?

BEZBEDNOST

Namera Red Bull Flugtaga je da bude prijatan dan kako za učesnike, tako i za gledaoce, međutim, očigledno postoji element rizika pri skakanju u jezero sa 6 metara visoke rampe, uzdajući se samo u ručno napravljenu letilicu kao podršku. Učesnici su u apsolutnoj obavezi da poštuju osnovna pravila. Svi učesnici koji skaču, MORAJU da nose prsluk za spasavanje i kacigu koje im obezbeđuje organizator. Pilot NE SME da bude vezan u letilici ili zatvoren u bilo kakvoj kapsuli ili kokpitu iz kojeg ne može lako da izađe. Nijedan kostim koji nosite ne sme da predstavlja rizik da se zaglavi u letilici ili da onemogući pilotovu mogućnost da pregledno vidi, diše ili pluta. Svi piloti i posada koji skoče moraju da budu u mogućnosti da plivaju 100 metara bez pomoći. Kada dizajnirate svoje kostime, zapamtite da ćete u njima morati i da plivate... Svaki tim je odgovoran za bezbedan dizajn i konstukciju svoje letilice, a mi ćemo naravno pomoći kada god budemo mogli. Vaš dizajn će proći inspekciju našeg Bezbednosnog tima, koji će se postarati da vaš let bude bezbedan. Ukoliko Bezbednosni tim nije 100% zadovoljan, moraćete da napravite odgovarajuće prepravke. Bez Sertifikata o bezbednosti leta, nećete moći da letite. Kada na lokaciji svoju konstrukciju budete privodili kraju i kada je budete lansirali, ni Pilot ni Posada ne smeju biti pod uticajem alkohola ili bilo kakvih drugih opijata. Ovo takođe podrazumeva i skakanje ukoliko ste u mamurnom stanju. Svaki tim ili osoba koji se pojave pod uticajem bilo kakvih opijate će biti diskvalifikovani. Ukoliko je bilo koji član tima povređen tokom skoka ili se oseća loše nakon skoka, MORA da bude pregledan od strane našeg medicinskog tima na lokaciji, kako bismo osigurali da se ništa ozbiljno nije desilo. Imajte na umu da ćete skakati u jezero – to nije bazen i dosta stvari tamo živi. Organizator garantuje da neće biti krokodila, ali ukoliko vam bude loše ili se ne budete osećali dobro nakon takmičenja, obavezno posetite svog lekara i recite mu da ste uleteli u jezero.

Izgradnja

Lansiraćete se u vodu, zato osigurajte da vaša letilica pluta. Gde god je moguće, odaberite materijal koji je laganiji od vode (drvo i plastika), pre nego metal. Očigledno, biće delova letilice koji će zahtevati metal u svom dizajnu. U tom slučaju, postarajte se da budu zakačeni za neki vid plutajuće naprave. Gde god je moguće, koristite šuplje ili kartonske materijale, pre nego teške materijale. Ovo će pomoći u izvlačenju letilice iz vode, a takođe znači i da niste pod rizikom da budete povučeni na dno jezera kada sletite. Dozvoljena je upotreba samo ljudske snage, bez motora, raketa, baterija ili elastičnih guma. Vaša letilica mora biti u potpunosti dizajnirana i konstruisana od strane Tima; ne smete prepravljati lake avione ili glajdere. Vaš dizajn ne sme biti širi od 10 metara od jednog kraja krila do drugog (pod pretpostavkom da poseduje krila) i duži od 10 metara od nosa do repa (pod pretpostavkom da i to poseduje). Vaša letilica mora da se popne na rampu i bude izvučena iz jezera, zato je napravite što je laganije moguće. Po mogućstvu koristite materijale koji ne mogu da se natope vodom (kao što je teški tekstilni materijal). Ovo važi i za vaše kostime. Izbegavajte upotrebu bilo kakvih toksičnih materijala koji mogu da se rastvore u jezeru. Imamo obavezu da zaštitimo okolinu koju koristimo, a ovo znači i brižljivo odabrane materijale za konstrukciju. Takođe se čvrsto preporučuje da se ne koriste materijali koji mogu da se polome i koje bi bilo teško pokupiti. Ne pravite svoju letilicu od polistirenskih loptica, njih je užasno teško pokupiti, a mogu da ubiju i ptice koje tu žive. Kada dizajnirate i gradite, uzmite u obzir šta može da se desi kada uletite u vodu. Potrudite se da ne bude teških ili oštrih površina oko kokpita koje mogu prouzrokovati povrede. Zaoblite te površine i postarajte se da nema eksera, zavrtanja ili oštrih delova blizu drški ili Pilota. Na mestima gde se spajaju delovi, postarajte se da ništa ne može da se slomi što bi ostavilo oštre ivice ili fragmente. Rotirajući propeleri predstavljaju dodatnu zabavu, ali osigurajte se da niko ne ostane povređen. Sve letilice će biti izvađene iz jezera od strane Organizatora i ponovo sastavljene na lokaciji. Nijedan deo neće moći da bude vraćen učesnicima. Vaša leteća mašina ne sme biti viša od 3 metra.

Tim

Tim se sastoji od četvoro ljudi: jednog Pilota i tri člana Posade. Svi članovi tima moraju biti stariji od 16 godina (molimo vas naglasite ukoliko je neko od članova vašeg tima mlađi od 18 godina). Svi učesnici moraju da budu u dobrom zdravstvenom stanju za vreme skoka i da ne boluju od bolesti koja bi dodatno bila naglašena usled učestvovanja. Svaki član tima koji skoči sa rampe, mora da bude u mogućnosti da pliva 100 metara bez pomoći i mora da nosi prsluk za spašavanje i kacigu koju će dobiti od Organizatora. Obavezno je da svi pročitaju i potpišu Dokument o odricanju odgovornosti koji će dobiti od Organizatora.