DCSIMG
Skrolla ner

Red Bull Flugtag Stockholm

30. Juni 2013

Grattis Team Rauktner Dyngrauk till segern av Red Bull Flugtag 2013! Stort tack till övriga lagen och alla 35 000 besökare som var med och skrev flyghistoria!

Nyheter

30. Juni 2013

Video: Höjdpunkterna från Red Bull Flugtag...

Read more

30. Juni 2013

Gotländska Rauktner Dyngrauk flög hem segern i...

Read more

30. Juni 2013

Resultat från Red Bull Flugtag 2013

Read more

27. Juni 2013

Tävla och vinn ditt livs skönaste flygtur!

Read more

24. Juni 2013

Här är söndagens schema!

Read more

24. Juni 2013

Video: "This is captain speaking"...

Read more

26. Juni 2013

Video: Team Pistvakt satsar på 100-meterssträcket

Read more

27. Juni 2013

Video: Kan törstiga vargar flyga?

Read more

27. Juni 2013

Video: "En dålig dag slutar vi tvåa"...

Read more

27. Juni 2013

Video: KÄPD ska försvara svenskt luftrum

Read more

28. Juni 2013

Video: Felix Baumgartner kommer bli avundsjuk

Read more

Om Red Bull Flugtag

Red Bull Flugtag är en lagtävling där våghalsar och kreatörer utmanas i konsten att konstruera och sen flyga en hembyggd farkost utför en sex meter hög startramp. Allt i hoppet om att segla graciöst genom luften... men oftare i praktiken, falla rakt ner i vattnet nedanför.  

Flugtag (kort och gott ”flygdag”på tyska) handlar om att flytta fram gränserna för vad som är möjligt vid flygning med enbart muskelkraft. Men för att nå toppen av prispallen krävs mer än bara en lång flygfärd. Lagen bedöms utifrån tre kriterier: 1) flygningens längd, 2) hur kreativt deras bygge är och 3) lagets förmåga att underhålla publiken. Sen det första Red Bull Flugtag hölls i Wien 1992 har mer än 100 tävlingar hållits runt om i världen.  Deltagarnas kreativitet har resulterat i flygande tacos, förhistoriska flygödlor, husbilar med vingar och till och med Snobben med tillhörande flygande hundkoja på startrampen! Red Bull Flugtag 2013 i Stockholm lockade över 35 000 åskådare. Kolla in videon för att se höjdpunkterna från eventet!

Red Bull Flugtag Stockholm

Lagen

Ett 30-tal lag kommer att tävla med hembyggda flygfarkoster i Stockholm den sista helgen i juni. Fantasin flödar och vad som helst verkar kunna få vingar! Eller vad sägs om flygande mattor, ett pepparkakshus med vingar eller en passagerarfärja från tidigt 1900-tal? Lag från norr till söder snickrar för fullt för att bli färdiga. Här kan du träffa dem - ett gäng kreativa och våghalsiga hjältar!

Vilka är reglerna?

SÄKERHET

Red Bull Flugtag är tänkt att vara en njutbar dag för bade deltagare och åskådare. Men det finns helt klart ett riskmoment i att hoppa ut från en sex meter hög ramp och hoppas på att en hembyggd farkost ska flyga. De grundläggande reglerna här är absoluta krav för deltagarna.

Alla deltagare MÅSTE ha på sig den flytväst och hjälm som arrangören förser dem med.

Piloten FÅR INTE vara fastspänd i farkosten, eller innesluten i en kapsel eller cockpit som är svår att ta sig ur snabbt.

Kostymer eller utklädnader får inte innebära någon risk för att fastna i farkosten eller riskera påverka pilotens fria sikt, möjlighet att andas eller påverka flytförmågan negativt.

Alla piloter och lagmedlemmar som hoppar ut från rampen måste kunna simma minst 100 meter utan hjälp. När du designar din kostym, kom ihåg att du måste kunna simma i den...

Varje lag är ansvarigt för att deras farkost har en säker utformning och konstruktion, även om vi naturligtvis hjälper till så gott vi kan. Din farkost kommer att inspekteras av vårt säkerhetsteam som kommer att göra allt de kan för att säkerställa att flygningen blir så säker som möjlig. Om teamet inte är 100 procent nöjda kommer du att behöva göra justeringar. Flygsäkerhetscertifieras inte farkosten tillåts du inte flyga den.

I samband med att du färdigställer din konstruktion på plats, och när du gör din flygning, får varken pilot eller medhjälpare i laget vara påverkade av alkohol eller andra droger. Det innebär oskså att det är förbjudet att hoppa ut om du är drabbad av en bakfylla som kan påverka dig negativt. Lag eller enskilda personer som deltar under berustning blir diskvalificerade.

Om någon i laget skadas under hoppet, eller mår dåligt efteråt, MÅSTE denne undersökas av vårt medicinska team på plats för att säkerställa att allt står rätt till. Tänk på att du kommer att hoppa ner i en sjö. Det är inte en simbassäng och det finns ett djur- och växtliv. Arrangörerna kan visserligen garantera haj- och krokodilfria vatten, men om du mår dåligt efter tävlingen bör du besöka en doktor och berätta att du har flugit eller kraschat ner i en sjö.

Bygga

Du kommer att hoppa ut från startrampen över vatten, så se till att farkosten flyter. I alla lägen det är möjligt – välj material som är lättare än vatten (trä och plast) före metall. Självklart finns det delar av konstruktionen som kan behöva vara av metall, men se då till att dessa sitter förankrade i någon form av flytetyg. Välj också i första hand ihåliga rör- och fyrkants profiler före solida metallkonstruktioner. Flyter farkosten så underlättas bärgningen. Det innebär också att du slipper risken att dras med ner i djupet vid landning.

Bara mänsklig muskelkraft är tillåten – inga motorer, raketer, batterier eller lagrad kraft i elastiska band och liknande.

Erat bidrag måste helt och hållet vara designat och byggt av laget; ni får inte anpassa eller ändra i färdigbyggda lätta flygfarkoster eller hängglidare.

Farkosten får inte vara bredare än 10 meter mellan vingspetsarna och inte längre än 8 meter från nos till stjärt (förutsatt att dessa finns).

Er flygfarkost måste klara att flyttas upp på rampen och att bärgas ur vattnet, så bygg den så lätt som möjligt och helst med material som inte suger upp vatten (som tjocka tyger). Detsamma gäller lagets kostymer.

Undvik användning av giftiga material eller substanser som kan lösas upp i vattnet. Vi har en plikt att skydda miljön och det innebär att valet av material måste göras med hänsyn. Det är också önskvärt att material som kan slås sönder i småbitar eller på annat sätt är svårt att få upp undviks. Bygg inte flythjälp av frigolitskivor, bitarna är svåra att få upp och utgör en fara för fågellivet.

När ni designar och bygger, tänk på vad som kan hända med konstruktionen när den slår i vattnet. Se till så att det inte finns några hårda och vassa ytor runt cockpiten som kan vara farliga och leda till skador. Runda av hörn och kanter och se till att inga spikar, skruvar eller andra vassa delar sticker ut vid handtag eller nära piloten. Där stora delar i farkosten möts, se till så att ingenting kan slås sönder på ett sätt som lämnar farliga kanter eller fragment. Roterande blad och propellrar kan visserligen se bra ut, men eliminera alla risker för att någon ska bli hackad eller skuren av dem.

Alla flygfarkoster kommer att lyftas upp ur vattnet av arrangören och demolerade. Inga delar kan lämnas tillbaka till deltagarna.

Inga flygfarkoster får vara högre än 3 meter.

Lag

Lagen ska bestå av max fem personer: en pilot och upp till fyra medhjälpare.

Alla lagmedlemmar måste vara 16 år eller äldre (vänligen meddela om någon av medlemmarna i ditt lag är under 18 år i ansökan).

Alla deltagare måste vara i god form och må bra vid tidpunkten för flygningen. Det får inte heller föreligga några medicinska skäl som talar emot deltagande.

Samtliga lagmedlemmar som hoppar från startrampen måste kunna simma 100 meter på egen hand och måste bära den flytanordning och hjälm som arrangören har delat ut.

Se till att du har läst och undertecknat den juridiska disclaimern.

Vad tävlar man om?

Lagen har valts med utgångspunkt i hur unik och kreativ deras farkost är, dess tekniska verkshöjd och troliga flygförmåga. Den 30 juni får vi se hur det går för dem i skarpt läge!

Det ligger såklart en hel del stolthet och prestige i att lyckas. Men vad får vinnarna? Av tradition brukar priserna i Red Bull Flugtag vara upplevelseoritenterade och knyta an till flygning. I årets upplaga tävlar lagen om följande:

1:a-pris: ”Ribokopter” – tur med helikopter & ribbåt
Följ med på det bästa av två världar! Njut av farten i RIB-båt och den härliga känslan att sväva fram över vattnet i helikopter. Ett helt otroligt sätt att uppleva Sveriges största skärgård och dess unika landskap av öar och vatten. Förstummande skönhet i vinande hastigheter.

2:a-pris: ”Stockholm från ovan” – flygtur med helikopter
Lyft från Bromma och se Stockholm från ovan. Förbered dig för en härlig upplevelse med spektakulära vyer under denna guidade helikoptersightseeing över Stockholms stad. En garanterat oförglömlig upplevelse - för såväl urstockholmaren som turisten!

3:e-pris: ”Tandemskärmflygning”– seglelflyg med skärm
Flyg som en fågel och njut av Sveriges vackra landskap från ovan tillsammans med en erfaren tandempilot. Skärmflyg är en sport som passar alla, ung som gammal!

Vanliga Frågor

Har du frågor om Red Bull Flugtag? Varför inte läsa vår FAQ?

Läs FAQ